Mladé Slovenky nestačili na Talianky, na európsky šampionát nepôjdu

11.01.2015 Celý región

Púchov 11. januára (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky do 18 rokov prehrali v záverečnom zápase na domácom kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá Európy v Púchove s Talianskom 0:3 a obsadili tak konečné 3. miesto.

Priamo na záverečný turnaj ME postúpili suverénne Talianky, ktoré na Považí nestratili ani set, druhé skončili Portugalčanky a majú šancu postúpiť, ak skončia medzi tromi najlepšími z druhých miest. Poslednú priečku obsadilo Nórsko.

sumár (svf.sk):
Slovensko - Taliansko 0:3 (-13, -19, -21)
Zápas trval: 75 minút. Rozhodovali: Till (Nem.) a Suciová (Rum.), 450 divákov.

Slovensko: Sedláčková, Šunderlíková, Fričová, Šimková, Adamovičová, Cigániková, libero Špaňková (Veliká, Balcová, Ramajová, Körmendyová, Stümpelová). Tréner: L. Popeláš.

Taliansko: Orro, Tenti, Pamio, Mazzaro, Melli, Piani, libero Zannoni (Carraro, Provaroni). Tréner: M. Mencarelli.


Slovenky nastúpili do zápasu s vedomím, že len víťazstvo 3:0 s veľkým favoritom ich dostane na druhé miesto a udrží im nádej na postup. Talianky boli už pred zápasom istými víťazkami skupiny a mali tak vo vrecku postup. V úvode vyhrávali 3:0, ale po Fričovej ese bolo vyrovnané 3:3. Na prvom technickom timeoute však vyhrávali hosťujúce hráčky 8:5. Slovenky zabojovali a Cigániková esom vyrovnala na 9:9. Talianky veľmi dobre bránili v poli a bodovali z kontier. Na druhom technickom timeoute viedli 16:11. Potom výrazne zatlačila servisom nahrávačka Orrová a talianske volejbalistky získali veľký náskok 22:11. Talianky vyhrali prvý set hladko 25:13 a bolo jasné, že druhé skončí Portugalsko a nádej pre Slovenky zhasla.

V druhom sete viedli domáce 5:1 a hoci súperky znížili na rozdiel jedného bodu, na prvom technickom timeoute bolo 8:5 pre Slovenky. Onedlho však bolo vyrovnané 10:10 a tréner Popeláš si vyžiadal oddychový čas. Talianky však zatlačili súperky servisom a výbornou obranou a postupne ich náskok narastal. Po ese Melliovej bolo už 18:13. Slovenky sa bojovnosťou snažili potešiť opäť veľmi pekne zaplnené hľadisko v púchovskej STC Aréne, ale na silného súpera to nestačilo a druhý set prehrali 19:25.

V treťom znížili z 3:6 na 6:7 a potom pri Cigánikovej servise na 11:12. Po ese kapitánky Balcovej dokonca viedli 15:14. Slovenky veľmi ožili a v koncovke mali dokonca po jednobloku Fričovej brejk - 19:17. Potom sa však nevedeli presadiť v útoku a Taliansko sa dostalo do vedenia 22:20. Talianky vyhrali tretí set a zaslúžene sa tešili z postupu na ME, ktoré sa uskutočnia v Bulharsku.

hlasy po zápase:

Ladislav Popeláš, tréner SR: "Najmä druhý a tretí set sme so silným súperom odohrali so cťou. Pokiaľ sme si prihrali, tak sme hrali celkom vyrovnanú partiu s favoritom a myslím, že s výkonom dievčat môžeme byť spokojní. Kvalifikácia sa zlomila v prvom zápase s Portugalskom, čomu sme podriadili celú prípravu a v tomto zápase sme zlyhali. Potom to už bolo ťažké. Chceli sme vyhrať aj dnes, ale súper bol lepší. Kvalifikácia nedopadla dobre, čo nás mrzí, ale dievčatá sú mladé a majú budúcnosť pred sebou. O rok a pol máme doma s touto generáciou majstrovstvá Európy junioriek a na to sa musíme pripraviť."

Marco Mercarelli, tréner Talianska: "Zlepšovali sme sa od zápasu k zápasu a sme radi, že sme všetko zvládli v troch setoch. Náš cieľ bol postup na majstrovstvá Európy a ten sme splnili. V každom zápase sme nastúpili v inej základnej zostave, hľadali sme ideálne zloženie, na čo nám tento turnaj tiež poslúžil. Zápas som Slovenskom mal veľmi dobrú kvalitu, bolo množstvo pekných výmen a s naším výkonom som spokojný. Chcem sa touto cestou poďakovať Slovenskej volejbalovej federácii za výbornú organizáciu, hotel a hala v Púchove je na veľmi vysokej úrovni a je skvelým miestom na organizáciu vrcholových mládežníckych podujatí."
 
druhý zápas:
Portugalsko - Nórsko 3:0 (15, 14, 15)
 
 

Vyberte región